2016. gada 1. pusgadā investīcijas Centrālās un Austrumeiropas (CEE) reģiona valstīs (izņemot Krieviju) ir sasniegušas 4.9 miljardus eiro un ir reģistrēts būtisks investīciju apjoma pieaugums 56% apmērā, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu. Paredzams, ka šī gada investīciju apjomi šajā reģionā pārsniegs 2015. gada rādītājus, visām CEE reģiona valstīm nodemonstrējot spēcīgus rezultātus.
Ja pirmais ceturksnis apjomu ziņā nebija liels, tad otrais ceturksnis ir bijis izņēmums, kopējam investīciju apjomam CEE reģionā pieaugot par 157%, salīdzinājumā ar šo pašu periodu 2015. gadā. 60% no kopējā investīciju apjoma sastāda daudzi reģionālie darījumi (it īpaši Polijā), kā arī rekordliels darījums Polijā, kur par 1.2 miljardiem eiro Redefine iegādājās 75% no Echo Investments portfeļa. Izskatās, ka vispievilcīgākais komercīpašumu sektors 2016. gadā būs tirdzniecības objekti, jo ir noslēgti daudz darījumi par augstākās kvalitātes aktīviem (prime assets) vai tuvu tam, galvenokārt Polijas reģionālajās pilsētās. Investīciju apjomi ārpus galvenajām CEE reģiona valstīm (Čehijas, Ungārijas, Polijas, Rumānijas un Slovākijas) ir salīdzinoši nelieli un ir neprognozējami.
Kopumā, ienesīguma likmes ir pieredzējušas stabilu attīstību visos tirgos, izņemot Ungāriju,kur tās ir pazeminājušās birojiem, tirdzniecības platībām labākajās vietās, kā arī vairumtirdzniecības noliktavām, tādējādi atspoguļojot notiekošās pārrunas par labākajiem aktīviem savā sektorā. Jau no paša 2016. gada sākuma ienesīguma likmes ir sasniegušas rekordzemus lielumus pašreizējā ekonomikas ciklā un turpmāka šo likmju samazināšanās ir iespējama tikai gadījumos, ja notiks darījumi ar augstākās kvalitātes aktīviem labākajās vietās. Kas attiecas uz pārējiem tirgiem, arī tur var nostabilizēties jauns cenu līmenis, jo investoru interese turpina pieaugt.
Investīciju apjoms arī Krievijā ir būtiski pieaudzis šī gada pirmajā pusgadā, un noteicošā daļa no investīciju pieauguma ir tikusi reģistrēta darījumos ar dzīvojamo fondu vai attīstāmiem zemes gabaliem priekš dzīvojamās apbūves, kas sastāda 82% no kopējā otrā ceturkšņa investīciju apjoma.
Baltijas valstis

Komentējot situāciju Baltijas valstīs, komercīpašumu pakalpojumu uzņēmuma CBRE tirgus izpētes un analītikas direktore Vineta Vigupe secina, ka arī Baltijas reģionā investīciju tirgus šogad ir bijis ļoti aktīvs un kopējais investīciju apjoms šī gada pirmajā pusgadā ir sasniedzis 354 miljonus eiro, kas ir par 15% mazāk nekā iepriekšējā gada periodā. Vislielākais investīciju pieaugums (+128.5%) ir reģistrēts Latvijā, kur kopējās investīcijas sasniedza 129.5 mEUR, tad seko Igaunija ar 125.6 mEUR un Lietuva ar 98.4 mEUR. Tas izskaidrojams ar to, ka daudzi lieli darījumi vēl ir procesā, un tie tiks pabeigti šī gada otrajā pusgadā, piemēram, trešais ceturksnis ir sācies ar paziņojumiem par Domina Shopping Rīgā un Hilton Tallinn Park Hotel Tallinā notikušajiem darījumiem (kopā 122.5 miljoni eiro). Kā lielākos portfeļu pārdošanas darījumus šī gada pirmajā pusgadā Baltijas reģionā var minēt Geneba fonda portfeļa pārdošanu Laurus fondam, kas sastāv no SEB bankas nomātajiem īpašumiem, kā arī DSV Loģistikas portfeļa pārdošanu EfTEN Capital.
Visvairāk investīcijas tika ieguldītas tirdzniecības sektorā (44%), otrajā vietā atstājot biroju sektoru (38%), trešajā – industriālo sektoru (10%) un viesnīcas (8%).

Par CBRE Group, Inc.
“CBRE Group”, (NYSE:CBG), Fortune 500 un S&P 500 uzņēmums ar galveno biroju Losandželosā, ir pasaulē lielākais komercīpašumu pakalpojumu sniedzējs un investīciju uzņēmums (pēc 2015. gada ienākumu rādītājiem). Uzņēmumā nodarbināti vairāk nekā 70,000 (neskaitot pārstāvniecības) darbinieku, un tam ir 400 biroji visā pasaulē, kas sniedz pakalpojumus nekustamā īpašuma īpašniekiem, investoriem un nomniekiem.
CBRE piedāvā stratēģiskās konsultācijas un veic īpašumu pārdošanas un nomas darījumus, sniedz korporatīvos pakalpojumus, īpašumu, telpu un projektu pārvaldību, investīciju pārvaldību, nekustamā īpašuma vērtēšanu, pētījumus un konsultācijas. Plašāka informācija par uzņēmumu: www.cbre.com un www.cbre.lv.

Lai iegūtu papildu informāciju par Jūsu interesējošiem jautājumiem, lūdzam sazināties ar:

Vineta Vigupe,
Analītikas un Konsultāciju pakalpojumu direktore
+(371) 29162408
vineta.vigupe@cbre.com
www.cbre.lv
www.cbre.com